woensdag 25 september 2013

Kunst In Mijn Omgeving






Kunst in mijn omgeving > Kasteel en gemeentehuis Rozendaal. Welke indruk geeft het me?


Ik vind het mooi dat een kleine gemeente toch zo'n mooi pand heeft als gemeentehuis en kasteel, het geeft toch een draai aan de gemeente. 

Historie van de gemeente Rozendaal

Historie Gemeente Rozendaal
De gemeente Rozendaal, gelegen ten noordoosten van Arnhem aan de rand van de Zuid-Veluwe, is ontstaan uit de Heerlijkheid Rozendael. Het Kasteel Rosendael, oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw en sindsdien diverse malen verbouwd, is achtereenvolgens bezit geweest van de Hertogen van Gelre, de Van Arnhems, de Torcks en de Van Pallandts. In 1978 zijn het Park en Kasteel overgegaan naar Het Geldersch Landschap, resp, de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Een grondige restauratie volgde in de jaren 1980 - 1990. Thans zijn zowel kasteel als park opengesteld voor het publiek (gedurende de zomermaanden).
Het grondgebied van Rozendaal is jaren lang bewoond geweest door hen die op enigerlei wijze in relatie stonden tot het kasteel: jachtopzieners, tuinlieden etc. Ook bestond er enige nijverheid in de vorm van enkele papiermolens langs de Rozendaalse beek. De laatste is door oorlogsgeweld verdwenen.
Tot ver in de 20e eeuw bedroeg het aantal inwoners van Rozendaal niet veel meer dan 400. Het woningbestand bedraagt thans plusminus 600. Rozendaal telt nu 1510 inwoners.


Huize Roseneath (gemeentehuis)
De oudste kern van het gemeentehuis, het voormalige landhuis Roseneath, stamt uit de tweede helft van de 18e eeuw. Oorspronkelijk werd het pand gebruikt als herberg.
Later werd de zijvleugel gebruikt als gemeentehuis en het hoofdgebouw als burgemeesterwoning. In 1974 heeft de gemeente Rozendaal het pand gekocht van de erfgenamen van de familie Von Hemert. Het pand werd in 1991 geheel gerestaureerd. Het hoofdgebouw is gemeentehuis; de zijvleugel heeft op dit moment een andere bestemming.





Het kasteel ziet er altijd verzorgd uit. De tuinen zijn mooi kleurrijk in de zomer en in de winter ligt het er ook altijd keurig bij. In de winter kun je als het ijs dik genoeg is er zelfs schaatsen! 
In het kasteel kun je trouwen en trouw foto's maken. Ik vind het een mooi idee om dat in een kasteel te kunnen doen. 


Kasteel
Kasteel Rosendael
Kasteel Rosendael heeft een lange rijke geschiedenis. Al in de vroege 14e eeuw stond hier een versterkt huis dat uitgroeide tot een groot complex en dat dienst deed als een van de residenties van de hertogen van Gelre. Na 1579 ging het kasteel, telkens door vererving, over in handen van de families Van Dorth, Van Arnhem, Torck en Van Pallandt en werd de kern een uitgestrekt grondbezit. Toen W.F.T. baron van Pallandt in 1977 was overleden, werden kasteel en park overgedragen aan de Stichting Het Geldersch Landschap, welke het park herstelde en het kasteel in erfpacht gaf aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. De inrichting van het kasteel is teruggebracht naar de stijl van bewoning rond 1900. Het park is bekend om zijn Bedriegertjes, schelpengalerij, theekoepel, vijvers, watervalletjes en bijzondere boomsoorten, heesters en kuipplanten. In de Oranjerie van het kasteel worden tijdens de winterdag planten opgeslagen, waaronder sinaasappel- en citroenboompjes.In de zomer is de Oranjerie in gebruik als theeschenkerij en worden er concerten gegeven.





Afbeelding


Er zijn in totaal 25 monumenten in Rozendaal. Bron